nyitólap

kapcsolat
Témakörök:       
Magyar   |   Română   |   English   |   Deutsch
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Kérdezz-Felelek
Projekt részletes leírása
Megnevezés: Hatolykai gyógyfürdő
Helység: Hatolyka
Megrendelő: Katolnai Önkormányzat
Projekt tartama: 2008 - 2010


" Tamásfalván felül, a K.-Vásárhelyről Zabolára vezető út mellett fekszik szent-Katolna, éppen azon ponton, hol a Kászon vize a Feketeüggyel egyesül. ... . Szent-Katolnának filiája az alább fekvő Hatojka, melynek nevét a hagyomány onnan származtatja, hogy oda a dús legelőket nyujtó helyre legelőbb pásztorok telepedvén, nyájaik számára 6 akojkát vagy olkát*akolka – kis fészer. ) csináltak, ugy lett aztán a keletkezett helység neve Hatakojka, mely későbbi röviditéssel idomult Hatojkává. ... . Hatojka annyira gazdag ásványos forrásokban, hogy a faluban, sőt határán is bajosan lehet édes vizet találni.” (Orbán Balázs: Székelyföld leírása) ásványvízben és gyógygázban való gazdagságát annak a ténynek köszönheti, hogy éppen ezen e helyen szelik át a medence mélystrukturáját – pontosabban annak a kréta kori homokkövekből és mészmárgákból álló ősi talapzatát – azok északnyugati-délkelet irányú vető-törésvonalak, melyeknek mentén a felszínre juthat a közeli Dél-Hargita kialudt vulkáni hegység magmafészkeiből felszabaduló- ergo-vulkanikus eredetű széndioxid, amely részben a juvenilis, részben a vadózus vizekkel találkozva azoknak nagyobb oldóképességet ad, és feloldja, kioldja a környező kőzetekből azokat

Manzárdrajz
az ásványi sókat, amelyek felszínre érve megadják-megszabják ezeknek a vizeknek a hidrokémiai tulajdonságaikat. Ezek vízeknek előnyük, hogy ugy ivókútra, mint meleg kádas gyógykezelő bázisok működésére alkalmasak. Az ásványvíz nagy mennyiséggű széndioxiddal tör a felszínre és a melegebb időszakokban nagy mennyiségű széndioxid társaságában. Erre a gázra alapozták a régiek a mofettát (népiesen gözlőt , magyarul gázfürdőt). A Hatolykai fürdő gyógyvize egy nátriumkarbonátos, gyengén konyhasós, magas kálcium és magnézium tartalmú vasas víz, melyben nagy mennyiségű metakovasav is van. A víz palackozásra is alkalmas , ivókúrában az anyagcsere zavarokban, a vese-húgyuti bántalmakban szenvedők használhatják sikerrel, de aerosol formájában is alkalmas a légutak kezelésében. (részlet Kisgyörgy Zoltán írásából)


Alaprajz
A létező ingatlan egy beltelek, címe Kovászna megye ,Katolna község, Hatolyka falu, 45-ös szám, területe 2044 m2, a rajta levő épület beépített területe 32?m2. Fekvésileg a falu központjában van. Közvetlen környezetében lakóházak és gazdaságok vannak, a gyógyfürdőt kiszolgáló vendégházat átalakították kocsmának. Barátságos, zöld övezetű falurész. Az épületek többnyire egyformának tünnek a közel azonos gerincmagasságok és a tetőkiképzések miatt; részleteikben egyediek. Az utcaképhez való illaszkedés emiatt kötöttségekkel járt.

Metszetrajz


A mofetta

 
A munkálat képekben

Orvosi rendelő

Gázszint-mérőrendszer

A mofetta


Ördög Kft. © 2006 - Minden jog fentartva.