nyitólap

kapcsolat
Témakörök:       
Magyar   |   Română   |   English   |   Deutsch
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Kérdezz-Felelek
Projekt részletes leírása
Megnevezés: ÖrdÖg Solar Kroki
ÖrdÖg Solar Kroki: Egyre népszerübb napjainkban a fenntartható épitészet, amelynek elsődleges célja a környezetkímélés, hosszútávon pedig kíméli pénztárcánkat. Projektünk tudatosan probál azonosulni a már egy évtizede működő Solar Decathlon nemzetközi innovációs versenyben résztvevő projektekhez, figyelembe véve a környezettudatos, energiahatékony, könnyűszerkezetes megoldásokat. A fenntartható épület nem a napelemekkel kezdődik, a pozitiv környezetformálással a lehető legkevesebb beavatkozásokkal, minél több energiát spórol meg, annál fentarthatóbb az épület.
A ház passziv nyereségét befolyásoló tulajdonságok: tájolás, geometria, kompakt tömeg, transzparens felületek elhelyezése.

Földszinti Alaprajz
Közös célunk a veszteségek minimalizálása és a nyereségek maximalizálása. A ház épitészeti alapgondolatát életünk minden napi aktivitásából meritettük, visszanyúlva kultúr gyökereinkhez. Úgy lett megoldva a hazsnálata, hogy annyit lehessünk a szabadban, amennyit csak szeretnénk, napszaktól függetlenül. A ház három fő részből áll: lakótömbből, teraszból és nyárifalból. A fő épületrészt a terasszal teljes felületű üveg köti össze, ami télen, naptérként jelentős szoláris nyereséget produkál. A fő energia termelő egység az épülettetején kapott helyet, a napelemek hat fokos lejtésükkel nyáron müködnek a legnagyobb hatásfokkal. A nyári fal külső függőleges részét szintén napelemek boritják, amelyek a téli alacsony beesési szögű napsugarak hatására dolgoznak a legnagyobb hatásfokkal. Ezen belül itt kaptak helyet a gépészeti berendezések. Az épület lehülő felülete és a fütött térfogat aránya befolyásolja egy ház energiaigényét, minél kissebb ez az arányszám, annál kompaktabb formát kapunk, esetünkben ez az arányszám: 1,06.

Emeleti Alaprajz


"Hőtároló tömeg: Ahhoz, hogy a hőszigetelő burkon belül stabil legyen a hőmérséklet, -azaz a külső hőingadozás minél kevésbé befolyásolja a benti hőmérsékletet- nagy tömegű, ún. hőtároló tömegre van szükségünk. Hagyományos házaink esetében ezt a feladatot általában a tégla, a beton, vagy éppen a vályog falazat látja el, esetünkben azonban – mivel a szállíhatóság miatt könnyűszerkezetes az épület – ezek az anyagok szóba sem jöhetnek. Az alternatív lehetőségek közül végül a választásunk a vízre esett: hőszigetelt tartályokat terveztünk a nyári falba rejtve, és csőrendszert a házba. Miután összeszereltük az épületet, a világ bármely pontján feltölthetjük vízzel, ha pedig szeretnénk, bármikor leengedhetjük.

Metszet
A víz, mint alapanyag bárhol elérhető, olcsó (egyelőre…), nagy a hőkapacitása, kellő mennyiségben a szükséges tömeget tudja biztosítani, és környezetbarát. 3,5 m3 víz keringetésével a szükséges mértékig növelni tudjuk az épület tömegét, és megakadályozzuk, hogy túlmelegedjen vagy túlhűljön. Félpasszív fűtés-hűtés: A padló anyaga -amelybe a csőrendszert ágyazzuk- egy vékony szálerősítéses estrichréteg. A beton, mint hőtároló tömeg kiegészül a csövekben keringetett vízzel, ami folyékony közegként a hő megfelelő irányú szállítására alkalmas. Ha fűteni szeretnénk, a hőt a beltérbe szállítja, ha hűteni, akkor elszállítja, így felülettemperáló rendszerként működik. A félpasszív hűtő-fűtő rendszerünkhöz csupán egy szivattyúra van szükség, az alkalmazott víznek pedig -megfelelően tisztítva- az esővíz tökéletesen megfelel.

Télen Nappal

Fűtés: A passzív fűtés úgy működik, hogy az üvegen beáramló napsugárzásból adódó hőt a hőtároló tömeg (víz) felveszi, egy hőszigetelt tartályban tárolja, majd amikor a napsütés megszűnik egy szivattyú segítségével visszakeringeti a beltérbe, és a hőt a levegőnek leadja.

Hűtés: A levegő hűtését mennyezeti csőrendszerben keringetett víz végzi. A nappal felmelegedett vizet egy szivattyú éjszaka a napelemek felületére locsolja, az éjszaka jelentősen lehűlt panelek felületén végigfolyó víz egy része elpárolog, így hőt von el, a maradék, – a tetőn végigfolyva már lehűlt- vizet pedig egy szigetelt tartályban tároljuk. Másnap a mennyezet alatti csőrendszerben keringetve elvonja a hőt a belső

Télen Este
térből, ezáltal hűti a levegőt a víz maga pedig felmelegszik, egészen estig, amikor az egész folyamat újrakezdődik. Árnyékolás: Az árnyékolás rendszere kettős: a csupa üveg homlokzat elé függőleges, automata árnyékoló kerül, míg a teraszt felül kifeszített, vízszintes napvitorlák árnyékolják. A belső tér így kétszeresen védett a sugárzástól. A központi épületautomatizálási rendszer által működtetet (de természetesen képpel is szabályozható) függőleges vászonárnyékoló kiváló hő- és fényvisszaverő képességű. A napsugárzás hőenergiájának 66%-át visszaveri, 16%-át elnyeli és csak a 18%-át engedi át a házba, a belső terek hűtésére tehát kevesebb energiát kell felhasználni. Mindemellett az anyag kellőképpen áttetsző, nem kell vaksötétben botorkálnunk a lakásban.

Nyáron Nappal

Passzív veszteségcsökkenés:
Épületburok: Az épület homlokzatburkolata fekete fa, potosabban három rétegű, nagytáblás lucfenyő. A burkolat felületén már akkor is sokkal magasabb lenne a hőmérséklet, mint a környező levegőé, ha nem lenne fekete, ezért egy speciális festékkel vonjuk be, ami a napsugarak 84-88%-át visszaveri. Ezen kívül a homlokzat is szerelt technológiával készül, azaz a tetőhöz hasonlóan itt is átszellőzést biztosítunk a burkolat mögött, így csökken a hőterhelés a belső szerkezetre, és a fekete falat is nyugodtan megtapinthatjuk.
Termikus burok: Az épület belső, termikus burka -azaz a szigetelés- a külső burkolatok és átszellőző rések után következik. Ennek a szerepe, hogy a megszerzett

Nyáron Ejjel
hőt –vagy nyáron épp a hideget- ne engedje elveszni. Akkor tudja ellátni a feladatát, ha sértetlen, és a szükséges vastagságban tudja körbeburkolni a házat, azaz nem gyengítik hőhidak. Esetünkben ezt még bonyolultabb biztosítani, ugyanis a szállíthatóság miatt a ház négy modulra szétszedve fog felépülni, majd utazni, és ezeket a modulokat kell majd ismét összeépíteni a végleges összeállításkor. A ház hőszigetelő burka 24cm vastag -újrahasznosított papírból készült- cellulózréteg (deklarált hővezetési tényezője U = 0,039 W/m2K), amit a külső oldalán víz- és szélzáró homlokzati fólia véd a nedvességtől. A modulcsatlakozások helyén beépítünk egy szerelősávot, amit összeillesztéskor eltávolítunk, és belülről a rendszer saját ragasztószalagjával a belső oldali lég- és párafékező fólia is felületfolytonosítható. A déli homlokzat nyílászárói fokozott légzárási és hőszigetelési mutatókkal rendelkeznek, így az egész burokra összességében elmondható, hogy minden határoló szerkezet esetében (a hőhidak figyelembevételével is) U≤0,15 W/m2K hőátbocsátási tényező alatt teljesít. Összességében elmondható, hogy a ház energiamérlege pozitív, csak hosszan tartó borús napokon kell pufferenergiához nyúlni -mint ahogy az tisztán napenergiával működő rendszereknél lenni szokott. Azonban az épület az éves energiaigényéhez képest Sepsiszentgyörgyi körülmények között másfélszer annyi energiát termel, így ha a tárolás megoldható, elmondhatjuk, hogy képes teljesen önállóan kielégíteni az energiaszükségletét." - odooproject.com
 
A munkálat képekbenÖrdög Kft. © 2006 - Minden jog fentartva.